Saturday, September 6, 2014

SVETIONIK U MORU KONFORMIZMA (Odlazak trockiste, druga Pavluška Imširovića)

Na slici: Pavluško Imširović, fotografija: Alma Anakieva



Dimitar Anakiev
SVETIONIK U MORU KONFORMIZMA
(Odlazak trockiste, druga Pavluška Imširovića)

Šesnaestog avgusta 2014 je umro Pavluško Imširović, osnivač jugoslovenske sekcije Četvrte internacionale. Aktivni je učesnik studentskih demonstracija 1968 iz kojih je izašao kao prekaljeni trockista odležavši dve godine zatvora zbog političkih aktivnosti. Kao i mnogi drugi tadašnji studentski aktivisti bio je u stalnom sukobu sa staljinističkim režimom ali je jedan od retkih koji je prigrlio marksizam kao osnovu svojeg opozicionog delovanja. Pripavši “levoj opoziciji” izgradio je monolitan politički stav kakav jedino i priliči trockisti. Ta monolitnost ga je izdvojila i izolovala od provincijalne sredine ali je uspostavio ideološki most prema velikom prethodniku Krsti Stančevu Rakovskom (aka Kristijan Rakovski)* – koga je Pavluško smatrao najvećim balkanskim marksistom - i njegovom sunarodnjaku - Dimitru Mihajlovu Gačevu (1897-1990). Ova trojica, Rakovski, Gačev i Imširović su temeljni kamenovi balkanskog trockizma rasporedjeni jedan za drugim u vremenu. Rakovskog je Staljin streljao, Gačev je proveo 15 godina u Dimitrovljevom zatvoru**, a Pavluško je odležao dve godine kod Tita.
Pavluško je delovao u vremenu kada je moć staljinizma počinjala da jenjava i kada su u tadašnjoj Jugoslaviji brojne buržoaske ideološke opcije, izdašno podupirane i kreditirane sa Zapada, bivale nuđene kao alternativa: nacionalizam, socijalna demokratija i anarhizam su bile pomodne “alternative” Titovom državnom “samoupravljanju”. Pavluško se nije dao zavesti, uvek je ostao dosledan marksista. Sedamdesetih godina dvadesetog veka, u vreme kada je Pavlušku sudjeno za trockizam, u Rijeci izlaze sabrana dela Lava Trockog u 6 knjiga oko kojih se angužuju neki od poznatih intelektualaca. Petnaest godina kasnije jugoslovenski armijski izdavač VINC štampaće i vojne radove Lava Trockog a zatim će se u Nišu pojaviti i biografija Trockog. Medjutim, umesto marksizma Jugoslovenski prostor će u potpunosti ovladati nacionalizam koji će na mestu vladajuće ideologije zameniti staljinizam. Šta može izalovani pojedinac da uradi protiv svog vremena? Pavluško je delovao kao propagator, agitator i kao organizator a od ovog zadnjeg je, po njegovom vlastitom mišljenju, najmanje ili nimalo ostalo. Preveo je na srpskohrvatski knjigu Žana-Žaka Maria (Jean-Jacques Marie) “Trockizam i trockisti” (“Le trotskysme et les trotskystes”), Polinom, Beograd, 2011 a takodje i neke značajne tekstove Lava Trockog, kao što je “U odbranu oktobra” (1932), “Zašto je Staljin pobedio opoziciju” (1935) ili “Staljinizam i Boljševizam” (1937). Pavluško je autor brojnih tekstova iz oblasti marksizma, trockizma, društvenih analiza i polemika. Ovi radovi se mogu zasad naći samo na njegovom blogu (Pavlusko's blog) i predstavljaju značajnu teoretsku bazu jugoslovenskom trockizmu.
Odlazak trockiste postavlja naslednicima odredjeni zadatak i izgleda da je u ovom momentu na Balkanu i prostoru bivše Jugoslavije više organizacionih izazova nego teoretskih dilema. Na Balkanu se je odlazeći staljinizam uortačio sa imperializmom i doprineo njegovoj globalnoj nadvladi donoseći nam strahovita razaranja, bratoubilačke ratove i kolonijalno ropstvo. Balkan je deo sveta sa značajnom revolucionarnom tradicijom i u duhu te tradicije je i trockizam kome je Pavluško, čovek velikog srca, posvetio život. “Napred, u nove revolucije!” - kao što se u jednoj o zadnjih poruka*** zavetovao Pavluško: “Treba isterati imperijalizam sa Balkana”.

**Georgi Dimitrov

No comments:

Post a Comment